
 

 

 
 

 
 

 
 

Executive Branch Ethics Commission 
ADVISORY OPINION 07-12 

June 29, 2007 
 

 
RE:  May agency accept donation of scrap yard land?  
 
DECISION: Yes, within limitations.   

 
 This opinion is issued by the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission") 
upon its own motion.  This matter was reviewed at the May 10 and June 29, 2007 meetings of 
the Commission and the following opinion is issued.   
 
 Recently, the Commission reviewed a matter brought to its attention regarding scrapyard 
property donated to the Finance and Administration Cabinet (the “Cabinet”) by an individual 
from whom the state leases many rental properties for office space.  The Commission’s long-
standing interpretation of KRS 11A.045(1) prohibits state agencies (in addition to state 
employees) from accepting gifts, as defined below, from neither persons nor businesses with 
which they do business.   
 
 KRS 11A.010 (5) provides: 

(5) "Gift" means a payment, loan, subscription, advance, deposit of money, 
services, or anything of value, unless consideration of equal or greater value is 
received; "gift" does not include gifts from family members, campaign 
contributions, or door prizes available to the public; 

 
 In response to the Commission’s request for an explanation concerning this matter, the 
Cabinet states that the plain language of KRS 11A.045(1) provides that its gift prohibition 
applies only to a “public servant, his spouse, or dependent child.”  Further, the Cabinet believes 
that the Commission’s broad interpretation of this language would prevent the Cabinet from 
accepting property donations which significantly benefit the Commonwealth.  The Cabinet 
strives to ensure that the acceptance of property for the public benefit does not create any 
appearance of impropriety.   
 
 The Cabinet views this specific transfer as an arm’s-length transaction in which the 
Cabinet, as consideration for the property, assumed a significant environmental liability from the 
owners since the property is contaminated with arsenic, chromium, lead, benzapyrene, and 
PCBs.  Even if the Cabinet were subject to the interpretation by the Commission, the  
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Cabinet provided consideration in this transaction and the property transfer was not a “gift” 
under KRS 11A.045(1).   The appraisal of this property expressly stated that the amount was the 
value of this property free of any environmental hazards.  The estimated cost to contain the 
environmental hazards is significantly more than the appraised value of the property.   
 
 KRS 11A.045(1) provides: 
 

No public servant, his spouse, or dependent child knowingly shall accept any gifts 
or gratuities, including travel expenses, meals, alcoholic beverages, and honoraria, 
totaling a value greater than twenty-five dollars ($25) in a single calendar year 
from any person or business that does business with, is regulated by, is seeking 
grants from, is involved in litigation against, or is lobbying or attempting to 
influence the actions of the agency in which the public servant is employed or 
which he supervises, or from any group or association which has as its primary 
purpose the representation of those persons or businesses. Nothing contained in 
this subsection shall prohibit the commission from authorizing exceptions to this 
subsection where such exemption would not create an appearance of impropriety. 

   
 The Commission believes that in this case because the cost to contain the environmental 
hazards of the property is greater than the value of the property free of any environmental 
hazards, the donation does not appear to be anything of value, as donated, and thus is not a gift as 
defined in KRS Chapter 11A.  In substance, the donated property had no value in its current state 
without environmental improvements.  Consequently, the Commission deems the donation to be 
allowable under KRS 11A.045(1) as previously interpreted.   
 
 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
      __________________________________________ 
      By Chair:  John A. Webb 


